EMDR voor kinderen en jongeren

EMDR voor kinderen

EMDR is een zeer eenvoudige behandelmethode om nare ervaringen te verwerken, zoals een schokkende of eenzame ervaring die in het gevoel een nadrukkelijke rol blijft spelen. Vanaf elke leeftijd, ook bij baby’s, peuters en kleuters valt EMDR toe te passen. Een sessie is veilig en kan in de regel slechts enkele minuten duren (een consult duurt gemiddeld 30 minuten). Uitgebreide informatie over de werking en toepassing van EMDR kunt u vinden op de pagina EMDR therapie.

Wanneer kun je bij kinderen spreken van trauma?

Enkele voorbeelden van uitingen van trauma:

Watervrees, verlatingsangst, eenzaamheid, boy-1363936problemen met vriendjes, slaapproblemen, niet of moeilijk eten, spanningen in het gezin (schelden, laag, ruzie, scheiding), overactiviteit of ongemotiveerd zijn, huilbaby en huilerige kinderen, dwingend en dominant gedrag, paniekerig, gevolgen van operatie, geboortecomplicaties (tangverlossing, stuitligging, navelstreng om de nek, zuurstofgebrek, vacuümpomp), couveusetijd, niet graag naar school gaan vanwege faalangst, pesten of gepest worden, geen vriendjes hebben.

Hoe ziet een sessie EMDR voor kinderen eruit?

Een EMDR sessie voor kinderen ziet er soortgelijk uit als die van volwassenen, echter, deze is vele malen korter. Dit komt omdat bij kinderen het onderbewustzijn nog behoorlijk openstaat. Ze weten en begrijpen meer, waardoor ze sneller kunnen loslaten. Als ouder zult u in de meeste gevallen erbij blijven tijdens de sessie, bij bijvoorbeeld jonge kinderen. Soms kan het ook voorkomen dat het juist wenselijk is als de ouder even in de andere kamer wacht of het kind later weer komt ophalen. In dit filmpje kunt u zien hoe een EMDR sessie voor kinderen in zijn werk gaat. Bij jonge kinderen verloopt de sessie weer anders; korter, eenvoudiger, maar net zo effectief. Hierbij kan ik tevens besluiten gebruik te maken van tekenpapier om de situatie te schetsen. Bij jonge kinderen is het fijn een lievelingssknuffel/speeltje mee te nemen.

EMDR voor jongeren

Ook voor jongeren is EMDR enorm geschikt.
Jongeren zitten in een overgangsfase tussen heboy-1185446t kindzijn en volwassenschap. De hersenkwabben die op verschillende momenten in de groeispurt komen in combinatie met de verandering in het hormoonstelsel zijn voor jongeren al uitdagendgenoeg. Als daar nog onverwerkte emoties/angsten bijkomen kan de puberteit een zeer verwarrende en vermoeiende levensfase vormen. Een EMDR sessie voor jongeren zal in de regel veel lijken op een sessie voor volwassenen. In dit filmpje kunt u zien hoe een EMDR sessie voor jongeren in zijn werk gaat.

 

 

“Als dat wat ik zeg bij jou resoneert, dan komt dat omdat wij beide takken zijn van dezelfde boom” – W. B. Yeats