Energetische therapie voor kinderen

Kindertherapie

Het werken met kinderen vormt mijn passie en laat mijn hart gloeien. Als leerkracht in het basisonderwijs werkte ik al met veel plezier aan de ontwikkeling van deze kleine mensen. Toch merkte ik dat deze tak van het werken met kinderen voor mij niet toereikend was. Nu in mijn praktijk als energetisch therapeut met een specialisatie in kindertherapie leef ik mijn droom. Kinderen staan nog erg open en zijn puur in hun kijk naar de wereld. Het kinderbrein is nog niet zo ingewikkeld, eh ik bedoel natuurlijk óntwikkeld, als dat van volwassenen. Het resultaat hiervan is dat de energetische manier van werken binnen mijn praktijk heel mooi en effectief zijn werk doet in het kindersysteem. Trauma’s, angsten, voedingsallergieën en overprikkeling zijn maar een paar voorbeelden die goed te behandelen zijn. Alle klachten zijn de moeite waard te onderzoeken.

Hooggevoeligheid en nieuwetijdskinderen

Hooggevoelige mensen hebben een gevoeliger afgestemd zenuwstelsel waardoor prikkels van buiten (en binnen) sterker en heftiger binnenkomen. Bovendien is de verwerking van deze prikkels intenser en langduriger. Hooggevoelige mensen, ook wel HSP’ers (High Sensitive Person) genoemd zijn dus gevoeliger voor overprikkeling, overspannenheid, stress en emoties. Hooggevoeligheid kan zich op verschillende wijzen uiten. Alle zintuigen spelen hierin een rol. De ene persoon is gevoelig voor harde of schelle geluiden, een ander kan niet goed tegen fel licht en weer anderen reageren heftig op emoties van mensen om hen heen, sfeer in een bepaalde ruimte, sterke geuren of ruwe materialen. Ook voeding is voor sommige HSP’ers een probleem waar het lichaam intens op kan reageren. Denk hierbij ook aan bewerkt voedsel, chemische toevoegingen en overmatig gebruik van suiker.

Hooggevoelige kinderen zien we steeds meer. Deze kinderen waren er altijd al wel, maar omdat alles in de maatschappij zo ontzettend snel gaat, bol staat van de prikkels, draadloze verbindingen en de technologische ontwikkeling ons constant weer voorbij rent, komen de hooggevoelige mensen en dus ook de kinderen steeds heftiger in aanraking met de overbelasting van hun systeem en zenuwstelsel. Belangrijk is het dat zij mogen leren hoe ze kunnen omgaan met deze prikkels, zodat ze de grip behouden en lekker in hun vel blijven zitten. Hooggevoelige en nieuwetijdskinderen houden veelal eerst rekening met alle anderen in hun omgeving, daarna pas zullen ze denken aan zichzelf.

Nieuwetijdskinderen gaan hierin nog een stapje verder. Het zijn kinderen (of ondertussen al volwassenen) die een soort innerlijk kompas hebben dat hun wijsheid geeft. Zeer intuïtief, invoelend, vredelievend en gevuld met wijze uitspraken voor hun tijd staan zij in het leven. De aansluiting met de omgeving en maatschappij is er soms niet genoeg, waardoor deze kinderen zich onbegrepen en alleen kunnen voelen. Het ene kind gaat deze gevoelens van zich afschreeuwen en bewegen, het andere kind trekt zich juist helemaal terug naar binnen en ‘verdwijnt’ als het ware.

Na anderhalf uur in de behandelkamer, stapt m’n 7-jarige dochter uiterst vrolijk op de fiets: “Als ik weer iets niet helemaal zelf kan oplossen, gaan we dan weer naar Robin?” vraagt ze stralend. Wat de uitwerking zal zijn van de sessie door Robin, zal blijken en maakt me nieuwsgierig. Er zijn dingen op hun plek gezet, onthecht en opnieuw verbonden, maar mijn dochter heeft de beleving van anderhalf uur in alle rust tekenen en op haar gemak een beetje praten. ‘s Avonds wanneer ik haar naar bed breng, komt ze er nog een keer op terug: “Robin helpt kinderen en mensen, hé Mama: hij is een blij-dokter.” – J.T. moeder van F

Als hooggevoelig persoon en nieuwetijdskind ken ik zelf als geen ander de uitdagingen van hetgeen ik hierboven heb omschreven. Ik ben jaren bezig geweest te leren hoe ik kon omgaan met mijn gevoeligheid en zet deze ervaringen graag in om kinderen te begeleiden en weer terug in hun kracht te brengen. Ieder kind verdient het om helemaal lekker in hun vel te zitten en zich op hun eigen tempo en manier te mogen ontwikkelen.

“Van iedere dag allergische reacties heeft mijn zoon na een behandeling van Robin geen enkele reactie meer laten zien. Robin heeft een erg fijne en warme uitstraling, mijn kinderen zijn direct op hun gemak en ontspannen. Robin is een warme, gezellige en plezierig persoon. Hij heeft veel kennis en bezit veel vaardigheden afgestemd op ieder individu.” – Marlies, moeder van tweejarige Finn

De informatie over Energetische therapie sluit nauw aan op de mogelijkheden die ik heb om met kinderen aan de slag te gaan en hen te begeleiden. Samen met mijn gevulde koffertje als therapeut zet ik ook mijn kwaliteiten als onderwijskundige in, naast natuurlijk nog mijn talenten als mens met een passie voor het werken met kinderen. De kinderenbehandelingen duren in de regel korter en zijn speelser. Ik zet materiaal in waar ik dit effectief vind. Hierbij maak ik gebruik van o.a. handpoppen, poppetjes, papier en schrijf- en tekenmateriaal.

Octopus Bas weet als geen ander hoe het is om hooggevoelig te zijn; hij heeft wel acht tentakels!

“Als dat wat ik zeg bij jou resoneert, dan komt dat omdat wij beide takken zijn van dezelfde boom” – W. B. Yeats