De Chinese geneeswijzer

Matcha: het groene goud

Wat is het?

Echte Matcha wordt uitsluitend in Japan gemaakt van groene theebladeren. Drie weken voor de oogst worden de planten in de schaduw gezet. Hierdoor gaan de planten in een soort overdrive om zonlicht op te kunnen nemen. Tijdens de oogst worden de jongste blaadjes met de hand geplukt. De bladeren worden met de hand verwerkt en tot een groen poeder vermalen. Het resultaat van dit intensieve proces is een zeer voedzaam product. Bij het zetten van reguliere groene thee gooi je de bladeren weg. Hierdoor neem je maar 15-20% van de voedingsstoffen op. Het is een beetje alsof je gezonde groenten kookt, de groenten weggooit en het water dat overblijft opdrinkt. Met Matcha thee drink je het gehele theeblad met al zijn gezonde voordelen.

Superfood

Matcha staat bekend als de topper binnen de superfoods. Het groene poeder is rijk aan antioxidanten, mineralen, vitaminen, aminozuren en chlorofyl (bladgroen) en vormt daarmee een toverdrankje voor je gezondheid. De hoge concentratie vitamine A in Matcha ondersteunt bijvoorbeeld een gezond immuunsysteem, goed zicht en een gezonde huid. De antioxidanten helpen je lichaam te beschermen tegen oxidatie en vrije radicalen. Dit werkt gunstig tegen het verouderingsproces, voor hart en bloedvaten en weefselschade. Mineralen als ijzer, calcium en kalium geven je bloed een gezonde oppepper. De theïne van de groene theebladeren verhogen je focus en helderheid wel tot zes uur lang, zonder een gehaast gevoel zoals bij koffie kan ontstaan. Daarnaast heeft Matcha een sterke ontspannende werking.

De oosterse visie

Vanuit de TCM (Traditional Chinese Medicine) bekeken heeft groene thee een verkoelende (Yinne) werking op het lichaam. Hierbij kijken we naar de thermische werking van groene thee, die koelend is, ook bij een temperatuur van 80 graden. Gember thee heeft bijvoorbeeld een verwarmend (Yange) effect op het lichaam. Matcha thee is dus goed in te zetten bij Hitte klachten. Hierbij kun je denken aan een warm gevoel in het lichaam, veel (nacht)zweten, een rood gelaat of rode huiduitslag, brandend maagzuur, hoge bloeddruk en ontstekingen. Naast Hitte klachten werkt groene thee gunstig bij Damp/Slijm klachten. Hierbij is er een teveel aan vocht in het lichaam. Dit kan zich o.a. uiten in een zwaar gevoel in het lichaam, overgewicht, oedeem, zware, doffe hoofdpijn, chronische loopneus en slijm ophoesten. Een dagelijks kopje Matcha thee kan wonderen doen voor de gezondheid, zelfstandig of als aanvulling op een acupunctuur behandelplan.

De bereiding

Matcha wordt in Japan gebruikt tijdens speciale theeceremonies. Het zetten van een kopje Matcha thee is op zichzelf al een ritueeltje dat rust kan brengen. Onderstaand filmpje geeft een korte instructie in het bereiden van een kop Matcha thee. In de praktijk heb ik een matcha theeset paraat staan. Ben je nieuwsgierig geworden, vraag er dan gerust naar tijdens je consult. Ik laat je met liefde kennis maken met deze bijzondere drank.

Praktijk de Levensboom

Laat je energie bloeien

Van 23 maart tot 15 april is de praktijk gesloten en beperkt bereikbaar. Na deze periode zijn wij weer te bereiken ☀️

X