Chinese voedingsleer

Thermische aard

Tijdens het consult wordt er ook aandacht besteed aan uw voedingspatroon. Voeding en kruiden vallen eveneens onder de principes van de TCM (Traditional Chinese Medicine). De Chinese voedingsleer kijkt naast de voedzaamheid ook naar de thermische aard van voedingsmiddelen. Om te beginnen kan voeding warm of koud van temperatuur zijn. Warme thee voelt heel anders in je lijf dan ijsthee uit de koelkast. Voedsel kan ook een verwarmend effect op het lichaam hebben. Dat noemen we yang voedsel. Voedsel met een verkoelend effect noemen we yin voedsel. Zo is komkommer van nature al verkoelend, ook op kamertemperatuur. Voeding kan koud, verkoelend, neutraal, verwarmend of heet van thermische aard zijn.

Bereiding

Ook de manier van bereiden heeft invloed op het yinne of yange effect van voedsel. Gefrituurd voedsel wordt meer yang en dus verhittend, terwijl kort verhit of rauw voedsel meer yin is en verkoelt. Het effect op het lichaam wordt bepaalt door de natuur, de temperatuur, de bereiding en de groei-omgeving van het voedsel. 

Kruiden

Kruiden en specerijen hebben een specifieke invloed op het energiegehalte van voeding. Gember, kaneel en kruidnagel zijn verwarmend. Kurkuma (geelwortel) zet energie in beweging. Munt en groene thee verkoelen werken verkoelend.

Lokale en seizoensgebonden voeding

Een goede voedingsbalans sluit aan bij het klimaat van onze omgeving. Mensen in zeer warme, droge gebieden hebben meer yin voedsel nodig om zich te koelen tegen de externe hitte. Hier groeien dan ook overdadig koelende producten als tropische en citrusvruchten. In ons vochtige, koude Nederland is het belangrijk deze producten niet structureel te eten. In de zomer kan het minder kwaad dan in de koelere seizoenen. In de wintermaanden is het niet zonder reden dat we meer behoefte krijgen aan stamppotten en stoofschotels. Deze gerechten zijn verwarmend voor het lichaam, stimuleren de doorbloeding en versterken de afweer.

“Als dat wat ik zeg bij jou resoneert, dan komt dat omdat wij beide takken zijn van dezelfde boom” – W. B. Yeats